Olej kokosowy

Category: Bez kategorii 190 0

Coraz popularniejszy i coraz szerzej dostępny na naszym rynku – olej-debiutant, czyli olej kokosowy. Jeszcze niedawno zupełnie niespotykany w sklepach, obecnie znaleźć można jego odmiany spożywcze i kosmetyczne. Najlepszy olej, to ten tłoczony na zimno, nierafinowany – ma on biały kolor, tężeje w temperaturze 28 °C i ma bardzo intensywny, kokosowy aromat.

Olej kokosowy – właściwości i zastosowanie

Olej kokosowy stosować można w postaci surowej, naturalnej zarówno w kuchni, jak i jako kosmetyk. Doskonale nadaje się do smażenia, a także jako dodatek do ciast, smarowideł, czy egzotycznych koktajli.

olej kokosowy do smażenia
Olej kokosowy do smażenia

Ma właściwości odkwaszającej i oczyszczające, ma także działanie pobudzające, dlatego warto spożywać go rano, rezygnując z kawy, czy herbaty. Olej kokosowy poprawia trawienie i zmniejsza łaknienie, warto więc stosować go będąc na diecie. Jako jeden z niewielu tłoczonych na zimno tłuszczy zachowuje swoje wartości również po podgrzaniu. Jest bogatym źródłem minerałów i zdrowych tłuszczy, posiada szereg prozdrowotnych właściwości i polecany jest przy wielu chorobach przewlekłych (astma, nadciśnienie, nowotwory, Alzheimer, alergie, wysoki cholesterol, choroba Crohna, mukowiscydoza, depresja, cukrzyca, endometrioza, padaczka, łuszczyca, Hashimoto, hemoroidy, choroby nerek, płuc, krwi i wielu innych).

Dzięki swojej stałej konsystencji doskonale nadaje się jako zamiennik masła i margaryny, nadaje się również do wyrabiania majonezu, z kolei po odpowiednim doprawieniu można zrobić z niego wegański smalec. Świetnie nadaje się także do różnego rodzaju ciast surowych – nie psuje smaku deseru, a wręcz go wzbogaca i jednocześnie utwardza masy.

Olej kokosowy jako kosmetyk (np. na włosy)

Olej kokosowy jest również cudownym kosmetykiem. Sprawdzi się jako baza dla kremów, maseczek, czy peelingów. Można go stosować zarówno na skórę, jak i na włosy, jest hipoalergiczny i łagodzi stany zapalne. Nadaje się do wszystkich rodzajów cery – pomaga w walce z łupieżem, czy przebarwieniami, idealnie nawilża i natłuszcza (olej nieschnący). Olej kokosowy można używać nawet jako pastę do zębów lub płyn do płukania ust!

Olej kokosowy działa spieniająco, dlatego można wykorzystywać go do produkcji mydeł, szamponów i żeli. Jest też niezwykle delikatny, można stosować go nawet u niemowląt, wspomaga gojenie się ran, a według niektórych źródeł zapewnia również ochronę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.

Olej kokosowy organiczny
100 % organiczny olej kokosowy

Oleju kokosowego można używać jako pasty do stylizacji włosów, jednocześnie wspomagając walkę z rozdwojonymi końcówkami i ogólnym wyniszczeniem włosów. Stosować można go na jeszcze wiele sposobów – do odżywiania i nabłyszczania paznokci, jako olejek do kąpieli, do wyrobu świec. Jest to tłuszcz roślinny o najszerszym zastosowaniu!

Olej kokosowy ma również stosunkowo długą datę przydatności, używać można go przez rok po otwarciu.

Related Articles