Ryż do sushi

Category: Bez kategorii 55 0

Ryż do sushi, to ryż kleisty i krótkoziarnisty. Ma on bardzo wąskie zastosowanie i praktycznie nie jest wykorzystywany do innych potraw niż sushi. Gotuje się go w inny sposób, niż inne odmiany ryżu – kluczowe jest użycie niewielkiej ilości wody i odpowiednie przyrządzenie (w tym odpowiednia zaprawa). Ryż do sushi sam w sobie jest produktem wartościowym i zdrowym, podobnie jak inne odmiany ryżu – ten szczególny spożywane jest jednak ze względu na wyjątkowe walory smakowe. Nie należy jednak zapominać, że samo sushi, szczególnie tradycyjne, niesmażone, minimalistyczne, z surową lub parzoną rybą jest niezwykle zdrowe.

sushi - ryż do sushi
Sushi

Aby przyrządzić idealny ryż do sushi potrzeba trochę czasu i początkowo cały proces może wydać się skomplikowany. Pozory – nawet niedługa praktyka pozwoli na przyrządzenie idealnego ryżu i dobranie odpowiedniej zaprawy.

Aby prawidłowo przyrządzić ryż należy mocno wypłukać go w zimnej wodzie – do momentu, aż odlewana woda będzie całkowicie przezroczysta. Następnie ryż zalewamy zimną wodą w proporcjach 1:1 – 1:1,2. Ryż powinien w zimnej wodze moczyć się przez około 20 – 30 minut, po czym raz jeszcze wypłukany pod bieżącą wodą. Następnie przykrywamy ryż kombu (rodzaj wodorostów) naciętym w kilku miejscach, by dobrze przenosił aromat, dokładnie przykrywamy garnek i zagotowujemy. Po zagotowaniu należy zmniejszyć ogień, wyjąć kombu z garnka i gotować ryż przez ok. minut. Po tym czasie garnek zdejmujemy z ognia i pozostawiamy ryż pod przykryciem (nie zaglądać do środka!) na kwadrans. Gorący ryż wykładamy na drewnianą misę i od razu dodajemy do niego zaprawę – wszystko należy dokładnie wymieszać. Energicznie, ale tak by nie uszkodzić ryżu. Tak przygotowany ryż pozostawiamy do wystygnięcia, po czym zakrywamy bawełnianą lub lnianą szmatką, by ziarna cały czas pozostały kleiste.

Ryż powinien mieć delikatny kwaśno-słodki smak i świeży aromat, ziarna powinny być lekko błyszczące i dać się swobodnie formować w rolki. Ważna uwaga odnośnie ryżu i sushi – nigdy nie używamy go na gorąco – nori bardzo nie lubi wilgoci w połączeniu z wysoką temperaturą, błyskawicznie robi się twarde i gumowe.

Related Articles