Syrop klonowy

Category: Produkty 162 0

Flagowy produkt Kanady, słodki syrop, bardzo zdrowy, a jednocześnie mniej kaloryczny niż jego polski odpowiednik, czyli miód. Syrop klonowy nie zawiera żadnych konserwantów, a przechowywać go można do 18 miesięcy.

Syrop klonowy uzyskiwany jest z trzech gatunków klonu: cukrowego, czarnego oraz czerwonego. Każdy z nich ma swój własny smak i kolor, a także niepowtarzalne właściwości.

Produkcja syropu klonowego niewiele zmieniła się na przestrzeni wieków. Sok zbierany jest tradycyjnymi sposobami, następnie zagęszczany bez użycia żadnych konserwantów, czy środków chemicznych, poprzez odparowanie. Do wyprodukowania litra syropu, potrzebnych jest aż 40-50 litrów soku klonowego! Syrop produkowany jest w wysokich temperaturach i różni się od miodu tym, że podczas gotowania nie traci swoich wartości.

syrop klonowy
Syrop klonowy

Syrop klonowy wskazany jest w różnego rodzaju dietach, działa oczyszczająco, posiada też właściwości prozdrowotne. Stosowany jest m.in. w profilaktyce nowotworów. Syrop jest bogaty w witaminy – ryboflawinę, magnez, wapń, żelazo, potas oraz cynk.

Warto zastąpić nim w diecie biały cukier, nadaje wspaniały posmak wypiekom, nadaje się do codziennego użytku – np. słodzenia herbaty. Tradycyjnie używany jest jako polewa do lodów, naleśników, ciast i innych deserów i dań śniadaniowych (musli, owsianki). Bardzo dobrze komponuje się też w odważniejszych połączeniach – z pieczonymi ziemniakami, rybami, mięsem, czy jako składnik dressingów do sałatek.

Syrop klonowy wymieniany jest również wśród afrodyzjaków, obok takich produktów jak szampan, czekolada, czy lubczyk. Jego działanie pobudzające zostało udowodnione naukowo. Można łączyć go z pobudzającym imbirem – przygotowując wyśmienity koktajl lub napar rozgrzewający. Warto pamiętać, że takie połączenie nie tylko wpływa na seksualność, ale siły witalne jako takie, a więc wyostrza zmysły i dodaje energii – napój jest doskonały na początek dnia i „rozruszanie” żołądka.

Syrop klonowy idealnie sprawdza się jako składnik marynat, zwłaszcza słodko-ostrych. Doskonale komponuje się z chili oraz wspomnianym już imbirem. Polecany jest do pieczonym i grillowanych mięs i ryb, dzięki syropowi na powierzchni tworzy się przyjemna karmelowa skórka, a potrawy są niezwykle aromatyczne i soczyste.

Related Articles